Helsinki Sleep Factory: ”Kaikki suunnitelmat toteutumassa”

Helsinki Sleep Factoryn asiat sujuvat Helsinki Challenge -kilpailun jälkeen juuri niin kuin oli suunniteltu. Tutkimustyö ja unisovelluksen kehitys kulkevat rinnakkain, rahoitusta on tullut mukavasti ja kaikki olennaiset kumppanuudet ovat kasassa.

“Suurinpiirtein kaikki mitä suunnittelimme Helsinki Challengessa on toteutumassa”, iloitsee tiiminvetäjä Anu-Katriina Pesonen.

Tiimi sai Helsinki Challenge -kilpailussa suunniteltua idean niin pitkälle, että jäljelle jäi vain sen toteutus. Ja sitä joukkue nyt tekee. Tiimi kehittää motivoivaa ja voimaannuttavaa virtuaalista uniohjelmaa, jonka avulla nuoret oppivat unestaan ja vuorokausirytmistään. Ohjelma ei keskity vain uneen, vaan myös päiväaikaiseen vireystilaan ja toiminnan säätelyyn. Tavoitteena on auttaa nuorta kiinnostumaan oman unensa parantamisesta.

“Huomasimme, että nuoret ovat usein koulun ja harrastusten väsyttämiä. Kehitämme sovellusta, joka ei kasvata painolastia, vaan on hauska, palkitseva ja helppo käyttää”, Pesonen sanoo.

Tutkimuksesta pontta sovelluskehitykseen

Tiimi tutkii unihäiriöitä väestöpohjaisesti, eli seuloo unihäiriöisiä nuoria kaikista Helsingin 16–17-vuotiasta ja satunnaistaa heitä erilaisiin hoitomuotoihin. Yksi hoitomuodoista on tiimin kehittämä unisovellus, eli Unitehdas. Kun tiimi on saanut kokemuksia unisovelluksen käytöstä osana unihäiriöiden hoitoa, he voivat alkaa kehittää kaupallista versiota laajempaan käyttöön. Päämääränä on saada uutta tietoa unihäiriöiden hoidosta ja saada tutkimusperustainen sovellus maailmanlaajuisesti nuorten käyttöön. Ainoa keino päästä tavoitteeseen on tehdä kokeellista tutkimusta hyvillä unitutkimuksen menetelmillä.

Joukkueeseen kuuluva pelisuunnittelija ja ulkopuolinen teknologiayritys kehittävät ja koodaavat sovellusta. Ensimmäinen versio sovelluksesta on valmis kesäkuussa ja betaversio saadaan tutkimuskäyttöön elokuussa.

Pesonen sai laajempaan nuorten univaikeuksia tutkivaan projektiin Suomen Akatemian rahoituksen, jota hän haki jo ennen kuin Helsinki Challenge alkoi. Kilpailun jälkeen koko joukkue sai Helsingin kaupungin innovaatiorahastolta rahoituksen Helsinki Challengen aikana muotoiltuun hankkeeseen.

Kilpailu antoi mahdollisuuden kehittää ideaa

Syy hankkeen jouhevaan etenemiseen on se, että joukkue suunnitteli uniohjelman realistisesti ja perusteellisesti kilpailun aikana.

“Suunnittelimme hyvin toteutettavissa olevan paketin. Tämä feasibility, eli idean toteuttamiskelpoisuus oli tavoitteemme koko ajan. Tärkeää oli, että idea voidaan toteuttaa lyhyellä aikajänteellä, siitä on mahdollista saada tuloksia ja että se skaalautuu mittakaavaan, joka on budjetillisesti mahdollinen”, Pesonen summaa. Hyvin valmistellun ja tutkitun ratkaisun siivin haetaan globaalia vaikuttavuutta.

Helsinki Challenge oli joukkueelle hyvä oppimiskokemus siitä, miten monitoimijaista projektia viedään eteenpäin. Challenge toi joukkueelle uusia ajatuksia siitä, että kumppaneita voi löytyä yllättäviltä tahoilta. Challenge opetti ajattelemaan laajemmin tutkimuksen vaikuttavuutta. Siinä pitää toisaalta olla myös tarkkana.

“Erityisesti kumppaneiden hankkimisessa täytyy miettiä oma ja kumppanien rooli tarkasti. Kaikkia kiinnostuneita ­­ei tarvitse ympätä omaan kuvioon. Itsellä täytyy olla kirkas mieli siitä, mitä haluaa, muuten menettää suunnan.”

Helsinki Sleep Factory on tiivistänyt yhteistyötä Suomen Mielenterveysseuran kanssa. Mielenterveysseuran verkkosivuille tulee syksyllä tietopaketti unihäiriöistä nuorille ja nuorten lähipiirille. Tiimi tekee myös Helsingin kaupungin opetusviraston kanssa unihäiriöisten nuorten auttamismallia, johon unisovellus liittyy. Projektista on poikinut myös uusia avauksia ja yritysyhteistyötä liittyen uneen ja sen mittaamiseen.

Helsinki Challenge -vuosi oli kokonaisuudessaan joukkueelle opettavainen ja antoisa.

“Tällainen vuorovaikutus ja sparrailu on hyvin harvinaista herkkua tutkijalle. Kommentit tulevat aina oman alan sisältä, mutta nyt saatiin mentorointia eri aloilta. Se oli hyvin mielenkiintoista”, Pesonen pohtii.

­­­­