SafePreg muutti kansallisia terveyssuosituksia

Viiden parhaan joukkoon Helsinki Challenge-kilpailussa sijoittunut SafePreg-tiimi osoitti, että lakritsissa luonnostaan oleva glykyrritsiini voi vahingoittaa sikiön kehitystä. Aine haittaa istukan suodattajaentsyymin toimintaa, joka normaalisti suojaa kehittyvää sikiötä äidin korkeilta stressihormonitasoilta. Stressihormonit vaikuttavat lapsen elinten sikiöaikaiseen kehitykseen monella tavalla.

Tieto vietiin tutkijan kammiosta neuvoloihin

Tiimi on kilpailun jälkeen jatkanut kehitystyötä. SafePregin vetäjä akatemiaprofessori Katri Räikkönen on tyytyväinen saavutettuihin tuloksiin.

”Raskausajan ruokavaliota koskeviin kansallisiin suosituksiin on saatu muutos meidän tutkimuksemme pohjalta. Voitto on suuri sekä tieteellisesti että yhteiskunnallisesti”, Räikkönen iloitsee.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset muutettiin glykyrritsiinin osalta vuoden alusta. Nyt glykyrritsiiniä sisältäviä elintarvikkeita ei suositella lainkaan syötäväksi raskauden aikana. Aiemmin sitä kehotettiin välttämään raskausaikana vain mikäli äiti kärsi korkeasta verenpaineesta. Myös suuria kerta-annoksia suositeltiin välttämään. Ainetta käytetään kuitenkin yleisesti makeutusaineena esimerkiksi maustetuissa jugurteissa, jäätelöissä ja teesekoituksissa: tavallisen ruokakaupan hyllyiltä löytyy kymmeniä tai jopa satoja glykyrritsiiniä sisältäviä tuotteita.

Glykyrritsiini ei ainoastaan nosta äidin verenpainetta raskausaikana, kuten aiemmin luultiin, vaan vaikuttaa myös istukan toimintaan ja sitä kautta lapsen sikiöaikaiseen kehitykseen. Glykyrritsiiniä raskausaikana syöneiden äitien lapset menestyvät heikommin älyllistä päättelyä mittaavissa tehtävissä ja heillä on taipuvaisuutta ADHD-oireiluun. Lapset reagoivat herkemmin stressiin ja tyttöjen murrosikä alkaa hieman tavallista aikaisemmin.

Sovellus odottaa rahoitusta

Odottavien äitien pitäisi siis välttää glykyrritsiiniä kokonaan. Se on helpommin sanottu kuin tehty, sillä jos ainetta on tuotteessa vain vähän, sitä ei tarvitse merkitä tuoteselosteeseen.

”Tutkimuksissa glykyrritsiinille ei ole osoitettu turvarajaa, joten raskausaikana pitää välttää kaikkia ainetta sisältäviä tuotteita. Näitä tuotteita on markkinoilla yli 400. ”

SafePreg-tiimi haki Helsinki Challengesta rahoitusta älypuhelinsovellukselle, jonka avulla odottavat äidit ja heidän perheensä voivat selvittää, mitkä tuotteet sisältävät glykyrritsiiniä, vaikka sitä ei lue tuoteselosteessa. Kuluttaja saa tuotteen viivakoodin skannaamalla tietää, onko tuote ajankohtaisen tutkimustiedon ja ruokavaliosuositusten mukaan turvallinen odottavalle äidille ja vauvalle. Rahoituksen haku on edelleen käynnissä.

”Kun saamme rahoitusta, aloitamme yhteistyön koodareiden ja palvelumuotoilijoiden kanssa. Sovelluksesta pitää saada mahdollisimman käyttäjäystävällinen. Tarkoitus on myös kehittää glykyrritsiiniä sisältävien tuotteiden tietokantaa niin, että tuottajat ja maahantuojat voivat itse käydä lisäämässä uutuustuotteensa listalle”, Räikkönen sanoo.

Challenge haastoi ajattelemaan toisin

Tutkimusryhmä sai Helsinki Challengen myötä uusia yhteistyökumppaneita tutkimusprojekteihinsa. Se kohensi ryhmän käsitystä tutkimuksen yhteiskunnallisesta merkittävyydestä ja siitä kuinka eri sidosryhmät saadaan mukaan.

”Vaikka tiimimme koostui kokeneista tutkijoista, meille tuli yllätyksenä, kuinka paljon tekemämme tutkimus voi kiinnostaa tutkimusmaailman ulkopuolella. Kilpailu lisäsi rohkeutta ottaa yhteyttä eri sidosryhmiin ja vaikuttaa näiden toimintaan oman tutkimuksen ja tieteen kautta.”

Katso Safepreg-tiimin finaalipitch Helsinki Challenge 2014-2015 kilpailussa.