Biodiversity Now kaupallistaa elinympäristöjen elvyttämistä

Marraskuun Helsinki Challenge -palkintogaalan voittohuumasta on tultu pitkä matka tähän päivään. Professori Markku Ollikaisen luotsaama Biodiversity Now -tiimi saavutti tiedepohjaisen ideakilpailun toisen sijan ja sai 125 000 euroa ratkaisunsa toteuttamiseen.

Nyt he tekevät kovasti töitä, jotta heidän ratkaisunsa, eli luonnon monimuotoisuutta suojeleva habitaattipankki, olisi pystyssä ensi vuoden alussa. He kehittävät maailman ensimmäistä toimivaa hyvitysmarkkinamekanismia estämään maailman luonnon kokonaisbiodiversiteetin vähenemistä.

“Ratkaisullamme on valtava yhteiskunnallinen merkitys, jonka ytimessä on toimivan markkinan luominen luonnonsuojelulle.”

Pankin avulla esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta vähentävä yritys voisi korvaukseksi lisätä luonnon monimuotoisuutta toisaalla.

“Olemme saaneet paljon kiitosta ihmisiltä siitä, että tämä laitetaan vihdoin oikeasti pystyyn”, Ollikainen sanoo. Luonnonsuojelijat ovat pitkään olleet sitä mieltä, että tällainen hyvitysmarkkinamekanismi olisi hyvä ratkaisu. Tähän asti kukaan ei ole sitä vielä toteuttanut.

Kirjava joukko kiinnostuneita kehittäjiä

Kun Suomessa rakennetaan luonnonsuojeluun aivan uutta monimuotoisuutta tukevaa ohjauskeinoa, kiinnostuneita tahoja riittää. Ryhmän viimeisimmässä työpajassa oli huikeat yli sata osallistujaa miettimässä kompensaation eri puolia ja pilotin alkamista.

“Erityisesti yritysmaailman kiinnostus on ollut kovaa. Teemme myös ministeriöiden kanssa tiivistä yhteistyötä”, Ollikainen kertoo.

Helsinki Challengen jälkeen tiimi voimistaa yhteistyötä Metsähallituksen kanssa, jolla on paljon asiantuntemusta elinympäristöjen erityispiirteiden elvyttämisessä. Myös Sitra tukee rahallisesti tiimin idean toteuttamista.

Tavoitteena on, että ensi vuoden alusta lähtien Suomessa toimivan pilottipankin mallia sovelletaan myös muissa maissa. Vaikutus maailman luonnon monimuotoisuuteen olisi valtava.

Seuraavaksi tiimi hakee Euroopan investointipankista merkittävää rahoitusta habitaattipankin pystyttämiseen ja kompensaatioiden hankintaan maanomistajilta.

Yllättävät tapaamiset veivät ideaa eteenpäin

Helsinki Challengessa mukana oleminen auttoi tapaamaan oikeita ihmisiä ja kiihdyttämään vauhtia idean toteuttamisessa.

“Oikea kultahippu meille oli strategisen yritysjohtamisen asiantuntija Anneli Valpolan tapaaminen Challengen tilaisuudessa”, Ollikainen pohtii.

Valpola ohjasi ja neuvoi tiimiä liiketoimintamahdollisuuksissa. Koko tiimi on edelleen Valpolan kanssa tiiviissä yhteydessä ja saa tärkeää näkemystä idean toteuttamisen eri vaiheissa. Ilman Challengen luomaa kontaktia, tätä yhteyttä olisi tuskin muuten muodostunut. Ollikainen on myös tyytyväinen pitkin kilpailua olleisiin sparraustilaisuuksiin.

“Ilman Helsinki Challengea olisimme vieneet tätä ideaa eteenpäin eri muodossa. Idea olisi jäänyt enemmän tutkimuksen puolelle. Nyt konkreettinen ratkaisu tuli nopeammin eteen,” Ollikainen sanoo.

Katso Biodiversity Now -tiimin finaalitallenne täällä.