Mentori auttaa tiimiä kirkastamaan ideaa

Tiimit kohtaavat Helsinki Challengen aikana eri alojen asiantuntijoita, jotka auttavat tutkijoita jäsentämään ideaa ja pohtimaan hankkeen vaikutusta maailmaan. Jouni Lounasmaa auttoi tiimejä kiteyttämään ideaansa ja kirkastamaan tavoitteita. Lounasmaa on start up -valmentaja ja KAUTE-säätiön asiamies. Nyt hän listaa kolme asiaa, jotka kilpailu tarjosi sparraajalle.

1. Saat uusia oivalluksia

Helsinki Challenge antaa mentorille tilaisuuden olla vuorovaikutuksessa tiedeyhteisön kanssa. “Eturivin tutkijat seuraavat laajasti asioita ja ovat mielenkiintoisia keskustelukumppaneita.”

Mentorille on antoisaa olla osa mielenkiintoisten tutkimushankkeiden kehittämistä. Parhaimmillaan sparraus tarjoaa uusia oivalluksia myös omiin ympyröihin. Lounasmaa oli esimerkiksi mukana kaksipäiväisellä Impact Campilla, jossa tiimit työstivät ideoitaan ja pohtivat projektien vaikuttavuutta mentoreiden avustuksella. “Helsinki Challengen tapahtumat ovat erityisen hienoja tilaisuuksia päästä tapaamaan ja kuulemaan tutkijoita. Yhteistyö ei rajoitu vain yhteen tiimiin ja teemaan.”

Kilpailussa mentoroinnin asetelma poikkeaa perinteisestä. Tutkijat ovat ilmiön asiantuntijoita, joten sparraajan tehtävä ei ole opettaa tiimiä. “Tasa-arvoisessa asetelmassa molemmilla on roolinsa ja osaamisensa, ja mentorin tehtävä on auttaa tutkijaa haasteen kanssa.”

Helsinki Challenge Impact Camp 2015. Kuva: Vera Schoultz

2. Mentorointitaitosi kehittyvät

Helsinki Challengessä ongelmanratkaisuun yhdistyy erilaisia näkökulmia ja taustaisia henkilöitä. Projektien lopputulokset ovat monenlaisia. “Kyseessä ei ole liikeideakilpailu, jossa arvioidaan vakiintuneilla kriteereillä, onko ideassa potentiaalia. Vaikuttavuus ja ongelmanratkaisun eteneminen ovat Helsinki Challengessa hienovaraisia. Kiinnostavin ratkaisu ei ole välttämättä ilmeisin.” Hyvä mentori antaa tiimille riittävästi tilaa ja paras lopputulos syntyy, kun sparraajan ja tiimin välille alkaa muodostua luottamus.

3. Olet mukana ratkaisemassa aitoja ongelmia

Haasteet, joita tiimit ratkovat, ovat aitoja ja tärkeitä. Myös mentorit vaikuttavat työpanoksellaan ratkaisuun. Helsinki Challenge antaa tilaisuuden olla osa projektia, jollaiseen omassa työroolissa ei ajautuisi. “Motivoivinta mentoroinnissa on auttaa tiimiä onnistumaan ongelmanratkaisussa.”

Lounasmaan mukaan kilpailussa mieleenpainuvinta oli, kuinka tiimit rakensivat ympärilleen yhteisöä valitsemastaan ongelmasta kiinnostuneista ihmisistä eri puolilta yhteiskuntaa. “Ilmiötä oli kiinnostavaa seurata, koska se on vielä aika uutta tieteen saralla.”

Perinteisesti ensin on työskennelty tutkimuksen parissa ja tultu ulos vasta tulosten kanssa. Helsinki Challengessa ideana on, että ihmisiltä pyydetään kommentteja ja kehitysapua vielä keskeneräisiin ongelmiin.

 

Helsinki Challenge -haku on auki ja nyt on aika alkaa koota tiimejä, sillä kilpailuun tulee ilmoittautua 31.10. mennessä. Varsinainen kilpailuehdotus on jätettävä viimeistään 15.11.